Κερκυραίων Πρωτοβουλία ΜΚΟ

Κερκυραίων Πρωτοβουλία  ΜΚΟ
Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Κολώνα Του Ντούγκλα( Κέρκυρα) - Sir Howard Douglas Obelisk(Corfu)

    Ο οβελίσκος του Ντούγκλας, «κολώνα του Ντούγκλα» όπως τον αποκαλούν χαρακτηριστικά οι Κερκυραίοι, βρίσκεται στην περιοχή της Γαρίτσας, στη διασταύρωση των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Δημοκρατίας.
 Η βάση του οβελίσκου είναι διακοσμημένη με ανάγλυφες παραστάσεις σε χαλκό, φιλοτεχνημένες από τον Κερκυραίο χαράκτη Ιωάννη Βαπτιστή Καλοσγούρο. 
   Η θεματολογία τους περιλαμβάνει την Κέρκυρα, το οικόσημο του Ντούγκλα, ένα στεφάνι και μια επιγραφή. Την επιγραφή συνέταξε το 1843 ο καθηγητής της Φιλοσοφικής της Ιονίου Ακαδημίας Χριστόφορος Φιλητάς σε καθαρεύουσα και αναφέρεται στις ευεργεσίες του Ουάρδου Ντούγκλα. 
    Ο Άγγλος Sir Howard Douglas διετέλεσε αρμοστής των Ιονίων νήσων από το 1835 έως το 1841. Αν και υπήρξε ανένδοτος στις διάφορες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που του πρότειναν οι βουλευτές της 4ης Ιονίου Βουλής, έκανε διάφορα Δημόσια έργα. 
Κάποια από τα σημαντικότερα ήταν η ανάπτυξη του δικτύου ύδρευσης, η κατασκευή ψυχιατρείου και πτωχοκομείου, η ίδρυση του Ιονίου Γυμνασίου και της Ιονικής Τράπεζας και η λειτουργία τηλεγραφικής υπηρεσίας. Ανέγειρε επίσης φυλακές και κατασκεύασε νεκροταφείο για τους Καθολικούς. 
    Για την προσφορά του αυτή αποφασίστηκε η κατασκευή του οβελίσκου προς τιμήν του και η τοποθέτησή του στο «Ακταίον», στο σημείο που σήμερα βρίσκεται ο ανδριάντας του Καποδίστρια. Ωστόσο ο οβελίσκος καταρρίφθηκε μετά από καθίζηση του εδάφους. Το 1907 με μελέτη του μηχανικού Ανδρέα Σγούρου μεταφέρθηκε και τοποθετήθηκε στο σημείο όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου